Academy of Magic

Нека магията бъде с теб!
 
ИндексИндекс  ЗбИжЗИЙЗбИжЗИЙ  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Втората задача за Венъмхолд

Go down 
АвторСъобщение
Shaiya
Второкурсник
Второкурсник
avatar

Female
Брой мнения : 1981
Age : 27
Къща : Chalet de soleil
Дом : Блъдхенд
Сума в Гринготс : 4895
Registration date : 12.02.2008

Описание
Герой:
Особености: Различен

ПисанеЗаглавие: Втората задача за Венъмхолд   Пет 04 Апр 2008, 21:14

І част:
1. Какъв е точният превод на думата "руна"?

от староисландски/старогермански означава "тайна" и "шепот", а от староангличанския язик се превежда "тайснство".

2. Откога датира използването на руническото писмо?
от стотната година преди новата ера.

3. Какъв е произходът на руните?
ако говорим за родините на руните, или страните в които са се използвали масово това са Германия, Исландия,Скандинавия (Норвегия, Швеция и други).Въобще северноевропейските страни...

4. Колко символа има най-древната форма на руническите азбуки?
24 символа

5. Как се нарича тя и защо?
Футхарки, защото първите шест символа наредени една след друга,образуват думата Futharks.

6. Колко (общо взето) рунически паметници са достигнали до човечеството днес?
около 6000, медальони,мономенти,паметници,писани камъни и други.

7. Какви промени са настъпили в руническите азбуки при пренасянето им по други места?
някои от символите са се затривали, става ли са по-малко, на други места са се появявали допълнителни рунически знаци.Променят се самите произношеия и знаци, значенията също претърпяват промяна.

Въпрос с повишена трудност: Кое масивно явление от човешката история е причинило разпространението на руните отвъд Германия?
Не знам дали да трябва да отговоря еднопосочно и лаконично, за това ще отговоря по-подробно и антилаконично. Викингите, тези които са били по земите на Днешна Германия, са били човешките племена, които са се развивали доста интензивно. Били са агресивни, проправяли са път към останалите земи. И това масивно явление е известно според мен, като "Човешката миграция", или това е преместването на дадени големи групи човеци...и така викингите се преместват, местейки със себе си и руните. Дори се водят спорове дали те не са открили Америка, тъй като при пристигането на Колумб са открити руни и рунически паметници. Така мисля аз...ІІ част:
1. Какво е значението на руната Фейхо?
Дар, награда,подарък, печалба, богатство, лукс също...


2. Как се произнася руната Reid?
Ри-до, но аз лично си я произнасям по-меку "Ри-ду"


3. С какво свързвате основното значение на Кауно?

Това е моята руна, и аз си я анализирам,като просветление,причистване,ново начало,тя "ти отваря очите", съзряване, прераждане...

4. Коя от руните се превежда като ден от седмицата? Чий ден е той?
Денят е вторник, а руната е Teiwaz, произнася се
Тийуаз

5. Коя е руната на Бога Инг?
Inguz


ІІІ част:
1. Избройте руните, чиято стихия е водата.-Vend,Hagall,Is,Ihwaz,Perth,Laguz,Inguz


2. Избройте двуполовите руни.-Gebo,Gaar,Ehwaz ,MannazІV част:
Напишете кракто съчинение в избрана от вас форма (описание, разсъждение, есе) на тема:
"Магията на руните"

Руните, както и всички други предмети,хора, животни и явления имат нещо магическо в себе си, нещо необикновенно, свойствата им се отличават от свойствата на всички други предмети. Руните не са просто букви като "А,Б,В", които служат само за писане и четене, и за запазване на творчеството, нито пък е таен език като санскрита и други, нито пък е с ейерогрифи. Може би създателите на руните са взаимствали от тук там по нещичко и са създали невероятна азбука, която освен за писане и четене служи и за предсказване, за пътя по който да поемеш в трудни ситуации, когато си неуверен,колеблив и несигурен. Руните са магически предмети, като талисманите,картите ТАРО, като кристалите и т.н. Те са толкова безполезни,колкото и полезни. Не играят никаква активна роля в живота на човека,или поне така си мисля,те служат чисто и просто за информация. Те ти казват какъв си, и те съветват как да постъпиш, но това не означава че така ще постъпиш.. Не могат да променят живота ти, не могат да ти навредят, те просто те съветват, следователно позата им не е пряка, а косвена,малко преносно значение имат. Все едно да попиташ приятел, какво да правиш в труден момент. Е да но приятеля може да те излъже, докато руните не. Всъщност аз не зная как се задействат руните, как се подреждат, и как разбираш каквот ти предсказват. Знам руните,знам имената им, знам преводите и значенията, но не знам всъщност как се работи с тях. Това е мистерия, която може би никой не може да си обясни логически. Подобно играят ролята на зарчето. но числото което ти се падне е на късмет, зависи как го хвърлиш, и всеки път може числата да бъдат различни, докато руните до колкото знам няма как да се разсместят в един и същи момент. Това е мистерия, която никой не е разгадал, и заради която все още е жив интереса към руните, и към тяхното практическо предназначение. Това човек да пише на камък чертички, и после да ги хвърля, и да си разглежда съдбата едва ли не....би го казал някой минувач на улицата, който мислейки заровен в своите ежедневни проблеми и ангажименти, забравя за съществуването на мистерии,тайни,налудничеви и нереални и невъзможни неща. Нали и ти не мислиш като минувача?

V част:
Обяснете: Защо според вас всяка руна се свързва с определена природна сила (вода, огън, земя, въздух, лед, градушка)?
Аз имам лесно обяснение на този въпрос.

По онова време, всички ние знаем от историческите книги и филми, колко много внимание и култ са се отправяли към петте природни елемента- вода,огън, въздух и земя,метал. Това са петте природни първопричини, най-важните природни дадености.
А ледът и градушката, са някак си....хъм част от водата. При викингите, по оова време метала не е бил много познат, дървото да, но метала нито са го познавали,нито използвали... Така че той отпада...А За леда и градушките, това са трансформирани водни течности, леда е в твърдо състояние вода, а градушката е капчици лед, като дъжд, много силен и опасен дори. Тъй като викингите са живеели в Северна Германия, там времето е било по-мрачно,деня по-малък, времето по-нацупено. Съответно е валяло повече... смятам че от там са се появили тези пет стихии...

VІ част:
1. Разгледайте руническия паметник.


2. Напишете всяка руна поотделно в определената последователност. Можете да използвате дадения от мен помощник в темата Дискусии в Предмета Древни руни. Можете и просто да напишете съответната руна с думи.


Ааа, написал е, ама нещо не излиза...
Аз си го виждам Wink

_________________
Fantastique, magnifique, remarquable, superbe...Or, in other words, f*ckin' awsm!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://magicschoolvtrd.forumup.com
 
Втората задача за Венъмхолд
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Academy of Magic :: Разни :: Архив :: Архив на предметите :: Втора задача-
Идете на: