Academy of Magic

Нека магията бъде с теб!
 
ИндексИндекс  ЗбИжЗИЙЗбИжЗИЙ  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Алескандър де Муун-Венъмхолд

Go down 
АвторСъобщение
Admin
~`~WrEcKlEsS LeAdEr~`~
~`~WrEcKlEsS LeAdEr~`~
avatar

Female
Брой мнения : 1572
Age : 29
Registration date : 07.10.2007

Описание
Герой:
Особености: Без особености

ПисанеЗаглавие: Алескандър де Муун-Венъмхолд   Сря 02 Апр 2008, 19:12

1. Напишете свой апокрифен мит за сътворението. (не по-кратък от 30 реда)Буря! Вятър! Урагани и стихии! Дъжд вали. След като сприра да вали на остров Крит,всичко потъва в калчища.От една локва изпалзява едно бебе. Пълзейки по брега слънцето и луната започват да се гонят много бързо. Вали, спира да вали, а бебето постепенно прохожда на два крака. След това расте, възмажава,става силен и висок, пониква му брада и буйна коса. След деветдесет и девет дни момчето решава да навлезе в дебрите на джунглата на Острова. Докато навлиза навътре, в центъра на острова има много красива градина, само от редки растителни видове.От един голям див лимон, пада увидо листенце. Листото се разтваря и услепителна светлина огрява прекрасното място. От светлината излиза прелестната богиня Афродита. С дълги руси чупливи коси, достигащи бедрата й. Прелестна, с невероятни дълбоки тъмносини очи, пълни със живот и енергия. Върви към брега… и пътя по който минава се разцъфтява, поникват треви и цветя. Вижда Зевс идва към нея. Сърцето й подскача, усмихва се и точно когато протяга ръце да го прегърне и целуни, земята се разтърсва. Един паун застава между тях. Разтваря своите пера на опашката си и Афродита се обръща назад и бяга обратно към джунглата. Пауна се преобразява в красива, висока и надменна богиня на име Хера. Умайва Зевс и го преластява. От пламенната любов на двамата на брега на морето се раждат децата им боговете Арес, Хефест и Хеба. Трите деца израстват щастливо заедно. Арес е буен и раздразнителен, и често пъти насилва Хеест и Хеба. Удря брат си в окото и му го изважда, Хефест наподобява изрод. Майка му Хера като го вижда, че е такъв уродлив го хваща за ръката и отива към брега. Тъй като Хефест от малък лъже, майка му не вярва на неговите думи и в момент на ярост го удавя във морето. Хеба била много красива и винаги изглеждала млада. Майка й Хера й завижда на хубостта, бащата на Хеба Зевс бива преластен от дъщеря си и изневерява на жена си Хера. Когато Хера разбира, отвлича Хеба и я изпраща на друг остров, сам самичка да живее там млада и красива, а ако може и щастлива. Зевс и Хера се карат заради сина си Арес, затова Зевс отива в джунглата. Там той бива преластен от Афродита. Хера хваща пак в изневяра в мъжа си, за да ги раздели сгодява сина си Арес за нея. Така Зевс и Афродита повече не преспиват заедно.

2. Изведете всички богове и богини от изучените митове и определете символните им значения. Напишете есе (не по-кратко от 15 реда) с изводите си от тези символни значения.От Древно-гръцкият мит за сътворението на света:

ХАОС-божество отъждественокато първопричината, от него произлиза светът, хаос-безредица,само фрагментите се движели хаотично.

ГЕЯ- богинята-земята-майка

ТАРТАР-богът на безгранична бездна, язва, яма.

ЕРОС- бог на любов, хомосексуалният нагон

ЕРЕБ-бог на мрак

НЮКТА- богиня на нощта

ЕТЕР- богиня на светлина

ХЕМЕРА- богиня на деня

УРАН- богът отъждествяван с небето

КРОНОС-богът на времето, което води до смъртта

ТАНАТОС-бог на самата гибел,смъртта

ЕРИДА-богинята на раздора

АПАТА- бог на измамата

КЕРИ-богиня на унищожението, гибелта.

ХИПНОС- бог на сънищата и кушмарите.

НЕМЕЗИДА-богинята на отмъщението

От Древно Египетските митове (Митът от Хелиополис и Хермополис):РА- при хелиополисткия мит, той е бога демиург, най-върховният, първичният. А попринцип е бог на Слънцето.

А за Хермополитския мит, мърховен бог е Тот.- ТОТ- богът на науката,мъдростта и занаята.

НУН- първичният океан.

АТУМ- бог-родоначалникът

ХЕПРИ- бог на слънцето

ШУ- бог на въздуха

ТЕФНУТ-богиня на влагата

НУТ- богинята на небето

ГЕБ- бог на земята

ОЗИРИС- бог на стихиите и природата, владетел на подземието

ИЗИДА- богиня на матримониалната хармония и брачната вярност

СЕТ-бот на войната и разрушението, бог на подземието.

НЕФТИДА-богиня на раждането и отвъдното

ХОР-бог на властта (първият фараон)НУН-божество олицетворяващо океана.

НУНЕТ-божество на водата

ХЕХ-божество на безкрайността

ХЕХЕТ-божество на необятният космос

КЕКУ-божество на мрака

КЕКУТ-божестно на тъмният мрак

АМОН-бог на въздуха

АМОНЕТ-божество на невидимостта

Огдоадата на Хермополис (четери двойки божества)

От Японският мит:ЗЕЛЕНАТА ИЗДЪНКА- първопричината

ИЗАНАГИ-богът прародител на всички богове

ИЗАНАМИ-богинята сестра на Изанаги и прародителка на всичките ботове.

АМАТЕРАСУ- богиня на слънцето

ТСУКИ ЯМИ- богиня на луната

СОСАНО-УИО- бог на морските води и бури.

От юдеисткия мит:Богът демиург е ЯХВЕ- Адонай, Господ, Танах.Съчинение: Боговете във всичките тези няколко космогонични митове, символизират властта, надмощието на хората, олицетворение на странните неща,които хората не са могли да си обяснят около себе си. Може би проявяват първична религиозност и почитност към тези висши божества.Хората им се кланят, жертват им своите трудове, било то добитаци, домашни животни или плодовете от нивата. Повечето от боговете са богове на чувства, на природни явления и стихии. Всички божествени същества са идентични и уникални сами по себе си, нямат бог който да има точен аналог с друг бог от друга митология. Например Зевс е богът демиург в Древна Елада, докато в Древен Египет е Ра. Но различието е, че Зевс е баг на гръмотевиците и мълниите, а Ра на слънцето. За такива примери мога да говоря още много. Да продължим с визиите на богоните. В Древна Елада богините били с изваяни фигури, неземни красавиици, другите богини например в Древен Египет били отъждествявани със животниски глави, на антилопи, хипопотами и т.н. на красиви животни с човешки тела. Е за красотата на елинските богини-Афродита,Хера,Хестия и Атина да ме извинявате, ама не ми допадат никак. Някак си ми изглеждат с наднормено тегло,леко разплути и с някакви къдри вдигнати коси, а гърдите им няма да коментирам. Но така е като по цял ден ядат маслини и грозде.

3. Напишете есе (не по-кратко от 30 реда) на тема гръцката митология-изводи изведени от статията за Древногръцката митология в библиотекатаГръцката митология е неизменна част от историята на човечеството. Може би най-добре светът (Европа най-вече) познава много добре творчеството на елините. Всеки един от нас е попадал на някаква инормация, било то текст (под формата на разказ, анализ,критика и песни) или изображение (снимки,рисунки а защо не и в музеи). Гръцката митология е най-разпостранената,най-известната,най-достъпната и най-разгаданата (по простата причина, че имаме запазени най-много древногръцки материали).Всеки един от нас е чел,или учил малка частица от цялото творчество на древните елини-автори. Кой не знае митът за Прометей ? Кой не е гледал “Троя” и не е чувал за Троянската война и троянският кон? Кой не е чувал за Медуза?

Кой не знае кой е Звес? Афродита? Кой не е чувал, и не е учил в 9-ти клас Илиада и Одисея? Точно тези произведения “Древногръцки митове и легенди”, “Илиада” и “Одисея” на Омир са произведенията които днес са първоицточниците за митологичното изкуство на древногръцките автори. Митологията е стара, може би колкото е старо слънцето. Древногърцката митология е част от митопоезиса на гърците. В древността гърците са си обяснявали света, явленията,случващото се около тях по най-елементарен начин, като причина за тези събития са боговете. Може би проява на първична религиозност, древните елини дават началото на един неимоверно вярващ и подчинен на боговете народ. Макър, че боговете са били много, тоест религията им била политеистична, самите божества са с човешки лик, антропоморфна и политеистична религия. Разказите, легендите, преданията, митовете които са основата на древногръцката митология са пряко свързани с героите и боговете.

Днес ако ти кажат “Ти имаш древногръцка брада/кръв” се има впредвид, че брадатата ти расте много бързо, макър че гърците са били еститически обезкосмени, като египтяните. А когато ти кажат “ти имаш снага изваяна като на Афродита/Хера/или която и да е богиня” значи тялото ти е божествено и съвършенно именно като ня тях. Лично аз не смятам древногръцките богини за съвършенно красиви.Боговете растяли докато стигнат зрялостта си, след това спират да стареят, но мъдростта им се повишавала.Всеки бог си е твърде индивидуален, сам по себе си. Всеки си има собствено родословно дърво от което произхожда и продължава индивидуалното си развитие.

Древногръцката митология се развива в няколко периода: “Доолипмийски период”,”Ранна класика” и “Късни героични митове”.

Терминът “Митология” е от гръцки произход, макър че и другите народи си имат собствена митология. В началото е епохата на боговете, само те съществували, после се появяват героите, в следващатата епоха героите и боговете същестуват заедно,общуват свободно, но след това идва редът, в който героите започват да се борят със самите богове, властта на боговете е ограничена, а героите придобиват надмощие.

Митовете за богове е герои се използват в днешно време поради няколко пречини, първото което ее ние се връщаме в историятата, запознаваме се със нашите прадеди, с техният бит и култура, и второто което е по-важно да се отбележи, че днеска митовете се използват за анализи на боговете, за отговаряне на въпроси които все още не можем да намерим истински точен отговор. Например Защо всъщност вали?! И все още логиката спори със религията и митологията. В днешна време това е проблема да не вярваме в митовете,или поне да не приемаме изцяло всички неща като чиста монета. Начало на тези протести,които отричат митовете, и се оповават единствено на логиката, е Сократ. Едва ли не той богухулствал, и със ограмотяването на населението постепенно митовете придобили вместо актуалност, с която младите хора да вярват, а като изкуство, митове, които предците им, прадедите им са вярвали и почитали. И със времето учени са откорили три вида богове, природни богове, градски богове и поетични богове. И днес има хиляди дилеми, спорове, полемични сблъсаци за различни въпроси свързани с древногръцката митология. Например: “наистина ли Медуза вкаменявала с погледа си”, “Омир бил ли е жив, съществувал ли е”, тук даже въпросите за Омир се определят като Омировият въпрос, къде е бил роден, имал ли е семейство. Въпросете идват от малката информация за автора, а при останалите въпроси, те се пораждат от съмнение, от не реалност да бъде така, от двусмислици и противоречия в някои от останалите документи,в които се срещат противоположности.


4. Напишете свободно есе на тема "Значението на Митологията"

Всеки нормално развиващ се човек, би трябвало да се интересува от къде произхожда. Кои са му прадедите, как са живеели, какъв е бил техният бит, тяхото ежедневие, тяхна култура. Всеки човек има родословно дърво, и корените на всяко такова дърво малко или много са заплетени във богата почва на митопоезиса, на фолклора и митологията. Следователно всеки народ, вясака държава си има своя митология, и когато човек реши да се докосне до времето на своите деди, трябва да прочете или разгреда някаква стара фолклорна книга, да чуе фолклорни песни, да прочете народни приказки, да разгледа стари запазениафтентични домове и дворове. И тогава ще разбере колко богата и разнообразна и идентична е била културата на неговите предци. Във всеки един предмет от време “оно” има нещичко запазено от още по-старо време, когато вместо фолклор, е имало митопоезис, и от още по-старо време когато преди да дойте питопоезиса като народно творчесто, и било само митологията. А всички ние знаем какво е митология, колко ценна е тя за всеки един от нас, на колко много неща се научаваме от нея. Дори и в нашето ежедневие се срещаме с предмити, които малко или монго са взаимствани с идеи от митологичната епоха. Продават се суверини, копия на архаични предмети. Има вази и купи, които са копия на древноелинските вази и купи. Продават се и копия от музайките на Древен Рим, а колко книги свързани с митологията или със Сътворяването на света има по книжарниците не е реално. Има четива, които са любителски и приключенски, по подобия на Омир, има книги, които са критични и писимистично настроени към митологията. Има и анализиционни писания, илюстровани,документални, исторически и енциклопедивчи спектъри, които още повече ни доближават до онова време. Митологията присъстав и в историческите филми, анимационни филмчета, документални поредици посветени на древни автори и философи (Омир, Херодот, Сократ, Аристотел, Херкулес и други). Значението на Митологията (като съвкупност, няма значение дали е древногръцка, египетска и т.н.) днеска е закърняло, не му се обръща толкова актуално внимание като на десетте божи заподи (които са основите на всеки наказателен кодекс) например. Значението на митологията днес не е толкова актуално, нито пък има някакво важно значение както едно време. Естествено има си обяснения, които могат да обяснят защо така се е случила, едни от тях според мен са следните: Преди хората са били като коне с капаци, не са занели въобще какво що е, защо така става и т.н. Не са знаели какво е бог, как изглежда и т.н. Гърците първи започват да си обясняват ставащото, макър и неграмотни така си нагаджат въображението и мисленето си, че сътворяват митове и легенди които и до днес са живи и същестувавт. Тогава няма контитенти, няма открития, няма истини, няма логисти и философи, които по един или друг начин да “отворят очите на заслепените”. След като се появявт филосоите, след един дълъг етап от времето като се има впредвид, когато грамотността и напредналото развитие на гърците нарастнало, тогава започват богохулите, съмненията, отричанията и охвърлянето на тези митове и легенди. Със времето тези отхвърляния, тези нападки към митологичните произведения, предизвикват тяхното забравяне, и по-точно казано тяхната неистинност, което води до безинтересованост от страна на обикновените хора. В 21 век сме, науката, медицината, химията и ред други науки дават своите отговори на въпросите които са си задавали едно време нашите деди. И тези отговори по една или друга причина са по-приемливи за съвременниците ни, от колкото едновремешните обяснения. Насочвах се повече към елинисическата митология, тъй като не мога подробна да разгледам и давам примери от всички митологии, но сметнах за най-добре да се оповавам на една митология, и по-конкретно на Древна Гърция.

И да обобщя митологията е била първа, след това се появява митопоезисът, или инак казано народното творчество по времето на онази епоха, и накрая се появява фолклора, който взаимства и от митологията и от митопоезиса… Във фолклорните изкуства днес, слушайки народни песни, или четейки такава литература ние ще се доближим до образите, до харизмата която идва от всеки мит, било то тракийски, хелиоски, космогонически, древногръцки, японски и т.н.

Историци, географи, философи,музиканти, изобретатели, писатели и художници (като мен) днес се вдъхновяват и използват част от митологиите на Света за своите произведения, било то статии, нови проучвания, доказателства,тези и изобретения, или пък нарисувани картини, вдъхновени от образите на Древните богини и богове и други. Митологията има вечен живот, и нищо, и никой не може да го предотврати.

_________________
Гост, Big Brother's watchin' ya
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 
Алескандър де Муун-Венъмхолд
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Academy of Magic :: Разни :: Архив :: Архив на предметите :: Архив по Митология-І-
Идете на: