Academy of Magic

Нека магията бъде с теб!
 
ИндексИндекс  ЗбИжЗИЙЗбИжЗИЙ  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Шаия Туран-Блъдхенд

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
Admin
~`~WrEcKlEsS LeAdEr~`~
~`~WrEcKlEsS LeAdEr~`~
avatar

Female
Брой мнения : 1572
Age : 29
Registration date : 07.10.2007

Описание
Герой:
Особености: Без особености

ПисанеЗаглавие: Шаия Туран-Блъдхенд   Сря 02 Апр 2008, 19:05

Първи въпрос:
1. Сътворението на света:
Някога, преди много хилядолетия, Земята била само кълбо без обвивка, без никакъв живот или движение. За да спаси планетата от тази безрадостна съдба, великият Космос махнал с ръка и създал в центъра на Земята, в самото й ядро, ледено кълбо. То било обградено от огън и жупел, но не се топяло, защото то било обвивката, която пазела живота на бъдещето на Земята. Това бъдеще стояло четири години в обвивката от лед, докато вътре в нея не се развил Богът на Земята – Ерт. Когато той бил готов да поеме своята първа глътка свеж въздух, недрата на земята се разтворили и ледената топка излетяла извън тях, в небосвода. Това бил първият вулкан – Коептус. Заедно с бога от земята излетели огромни количества лава и огън, които унищожили всичко, съществувало досега и дали основата за новата планета, която щяла да бъде създадена от Бога.
Тъй като бил роден по воля на Космоса, Ерт бил изключително разумен, макар и на моменти избухлив и алчен. Първото нещо, което той направил, било да създаде Богинята на Земята като своя жена – Телус. Тя трябвало да бъде неговата вечна спътница и съветничка в делата му. Следвайки мъдрите й наставления, Ерт създал светът такъв, какъвто никога не сме го виждали – хармоничен и мирен. Той определял движението, Слънцето и нощта, звездите – това, което ще бъде позволено да вижда Земята от Космоса. Първо той заповядал на земята да се разтвори и напълнил пукнатините с вода – това били моретата и океаните. След това Ерт вдигнал ръка и заповядал да бъдат оформени скалите, реките, които прорязвали повърхността на земята, планините и равнините. После той пристъпил към живота. Той давал на съществата жизнена сила с дъха си, а Телус, с безкрайно внимание и грижа, ги оформяла така, че да бъдат красиви и нежни.
Като първенци сред живота Ерт създал четири раси – елфите, на които дал знание за земята, Драконите, на които поверил въздуха, мерените, на които поверил водата, и хората, които благословил със силата на огъня. Последната сила, Енергията, той запазил за себе си, защото тя е тази, която обединява и скрепява останалите.
По молба на Телус Ерт създал помощници за Боговете, които да им помогнат да управляват света. Те били четирима и на тях Богът дал способности, подобни на неговите, макар не толкова силни. Тези помощници били първите магьосници. Когато се налагало, те слизали на Земята от небосвода и разрешавали проблемите на поданиците на Бога така, че да се установи мир.
При едно такова посещение на Земята, единият от магьосниците – Амабилис, който бил най-красив, се влюбил безумно в една от земните жени. Заради нея той отбягнал задачата си и се завърнал при Бога с голямо закъснение. Бесен, Ерт заповядал магьосникът да бъде изпратен на земята, като бъде лишен от способностите си. Но Телус, която сътворила магьосниците със своите две ръце, се смилила над него и го завела при най-голямото дърво в Небесното Царство. От него тя отчупила голям клон и го оформила в къса пръчка, на която дала способността да се подчинява на магическата воля на чедото й. Така, изпратен на Земята, Амабилис дал началото на магьосническия род.
Разгневен от предателството на жена си, Ерт решил да я откъсне и от останалите й любими създания и пратил останалите трима при останалите три раси, като на всеки оставил само онази способност, нужна му да оцелее. Така мерените придобили своите сили да преобръщат кораби, Драконите се научили да бълват огън, а елфите овладели силата на билките и отварите.
В своя гняв Ерт не осъзнавал, че давайки на расите способности, различни способности, той нарушава създадената от него самия хармония. Но осъзнал грешката си прекалено късно. Скоро четирите раси започнали да водят кървави сражения, които Ерт не можел да спре без своите помощници, защото не можел да слезе на Земята. И така, оставало му само да създаде покровители – на всяка раса, богове, които щели да ги защитават и да им помагат в битките. Богове на мерените станали Один за мерените (сега скандинавски бог), Гея за хората (първоначалник на гръцките богове), Ерба за елфите и Аер за драконите.



Четвърти въпрос:
Значението на митологията:

Митологията представлява наука за древността, тя изучава създадените до момента митове и легенди за сътворението на света и за подредбата и динамиката на битието. Но нейното значение е по-скоро в духовен план, отколкото в научен.
Като наука митологията далеч не дава представа за истинския начин, по който са устроени нещата покрай нас. Освен това привежданите от нея доводи имат възможно най-малко ясни доказателства, в повечето случаи никакви. Въпреки това тя е една от първите възникнали науки (оформена като наука по-късно, възниква просто като сбор от митове) и безспорно една от най-интересните и най-увлекателните.
Значението на митологията можем да търсим доста далеч назад във времето – още при развитието на най-древните цивилизации – Гръцката и Египетската. За древните гърци и египтяни митовете били упование, религия, вяра. Те им давали обяснение за света такъв, какъвто е, така, че хората да могат спокойно да живеят в него. Възникването на митологията, според мен, се дължи главно на два фактора – първо, хората са разумни същества и, с развитието си, са започнали да търсят не само буквалното знание за предметите около тях, но и обяснение за съществуването им и за протичането на явленията и процесите в света; и второ – въпреки всичко хората не са били достатъчно укрепнали, за да търсят доказателства за онова, в което са научени да вярват. Въпреки това древните митове остават може би една от основните причини за развитието на цивилизациите – въз основа на тях е започнал да прогресира творческият талант на хората, възникнали са науки като философията и логиката.
В днешно време на митологията се гледа като на сборник с приказки, основа за развитието на фолклора, уникален за всяка нация. Според мен обаче малко хора съзнават, че, щом са откърмени с тези митове, значи те все още имат някакво значение, все още имат сила. Истината е, че на митологията дължим развитието на човечеството до състоянието, в което е то в момента.

Втори въпрос:

Древногръцки богове:
Аполон: музика, песни, танци.
Арес: война, кръв, бой.
Артемида: лов, плодородие.
Атина: мъдрост.
Афродита: любов, красота.
Гея: Земя, първоначало.
Деметра: земеделие.
Дионис: вино, празненство.
Ерос: любов, секс. 
Зевс: гръмотевица.
Кронос: титан, сила.
Немезида: възмездие.
Никта: Нощ.
Посейдон: море, вода.
Рея: майка.
Темида: правосъдие.
Уран: небе.
Хадес: ад.
Хаос: основа, първоначало.
Хера: царица, брак.
Хермес: вестител.
Хестия: Огнище.
Хефест: чук, ковач.

Древноегипетска митология:
Амон-Ра: слънце.
Атон: слънце, единствен.
Изида: семейство.
Нун: океан.
Нут: небе.
Озирис: цар.
Сет: война, ад.
Тот: наука, мъдрост.
Хапи: плодородие, вода.

Японска митология:
Изанаги: мъж, първоизточник.
Изанами: жена, покана.
Аматерасу: слънце, рай.
Тцукиями: нощ, луна.
Сосано-уо: бунт, буря.

Еврейска митология:
Яхве (Йехова) – първоначало, бог, цар, баща.

Спрямо символните им значения можем спокойно да заключим, че боговете в различните митологии общо взето отговарят на света в ежедневието, както хората са се сблъсквали с него:
Най-големите и първичните богове винаги се свързват с водата, след това Небето, Слънцето и Земята. Това по-скоро доказва, че за древните възможно най-мащабните фактори в техния живот били силите на природата - земята, водата, слънцето определяли техния живот, тяхната реколта и съответно храна. А небето...небето присъства навсякъде най-вече поради факта, че за хората то винаги е било мистерия – недостижимо и необятно.
Начинът, по който е устроена генеалогията на боговете след първоизточниците също наподобява живота на хората – боговете имат деца и са съпружески двойки. Така, както върви цикълът на живота – с младост, старост, смърт, междувременно имаме празненства, раздори, спорове, любов, красота, съд и т.н.; така се раждат и действат и боговете и богините на правосъдието, любовта, семейството, дома, младостта, смъртта.
Митовете за създаването на света и след това за действията на боговете са възникнали така, че хората да могат да обясняват и оправдават явленията около тях и собствените си действия. Дори на момента да не са осъзнавали това, хората, например, са посвещавали собствените си празненства на бог Дионис, при положение, че той не е съществувал наистина. Принасяли са в жертва животни на богове заради своите страхове, за да могат след това да оправдаят себе си, че са направили, каквото са могли „по въпроса”. Значенията на боговете, техните измислени сили и митовете за техния живот до голяма степен компенсират слабостта, която все още е била присъща за човека през Древността, но пък за сметка на това именно тези митове да помогнали на човека да се развива.

Трети въпрос:

Гръцката митология

Неизброими са източниците, които ни дават сведения за елементи от онези вярвания, които днес обединяваме под името „гръцка митология”. Още повече са хората, които дори в днешното време на прогрес и подем продължават да се наслаждават на увлекателните митове, макар за хората те вече да са само разкази и нищо друго. Затова спокойно можем да отбележим, че гръцката митология е една основа, върху която човечеството може спокойно да стъпи.
Гръцката митология в същността си е сбор от увлекателни разкази и притчи за подвизите и живота на божества, животни и герои, в които древните гърци са вярвали. Под „вярвали” можем да разбираме почти религиозния фанатизъм, с който най-старите са си обяснявали света и явленията в него. В процеса на еволюцията на самия гръцки народ, разбира се, този фанатизъм е изгубил своята сила, но при създаването на митовете хората истински са вярвали в тях. И как да не вярват, след като това е единственото им предоставено обяснение за света, в който живеят?
Еволюцията на гръцката митология може да бъде разглеждана от различни страни – промяната на самите митове и вярванията или промяната на нагласата към тях. Спрямо митовете, с развитието на човешката мисъл хората започват да се нуждаят от това да вярват в собствените си сили. Точно поради това в един по-късен период в Антична Гърция героите изместват божествата. Разбира се, тези герои, като Персей, Херкулес, Одисей, също се отличават със свръхестествени способности, но те са хора в същността си. Това ги прави по-близки от недостижимите божества, по-близки от Зевс и останалите олимпийци, които никога не могат да бъдат видени наистина. А героите, макар също да са измислени, поне дават основа за вярата на хората в собствените им способности. По тази причина постепенно героите придобиват популярност точно толкова, колкото боговете.
Другата страна на монетата са самите хора и отношението им към митовете. В тази насока най-голямо значение в еволюцията на митологията има развитието на науката философия. Нейните направления, най-вече скептицизма, навлизат в силен сблъсък с митологичните вярвания, тъй като в основата си философията търси да обясни света. Постепенно хората започват да губят вяра в истинноста на митовете. И това е напълно естествено – те не могат да вярват в нещо, за което са дадени доказателства, че не съществува. Точно от сблъсъка философия-митология произлиза сегашното разбиране за митовете като приказки, като увлекателно четиво и нищо повече.
Постепенно битката на религиите измества митологията и гръцките богове заедно с техните деца, с техните съпруги, съпрузи и любовници, с техния живот и способности остават само истории за едно доста далечно минало. Така, както Ренесансът разбива ореолът на Църквата през 16 век (след Реформацията), така науката успява да смали значението на митологията като цяло. Но историите за Зевс, за неговите синове и дъщери, за Троянската война и търсенето на Златното руно все още си остават едни от най-известните сред хората, те са тези, които ни дават един поглед върху древната култура и върху мисленето на древния човек такова, каквото е било определяно от живота му.

_________________
Гост, Big Brother's watchin' ya
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 
Шаия Туран-Блъдхенд
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Academy of Magic :: Разни :: Архив :: Архив на предметите :: Архив по Митология-І-
Идете на: