Academy of Magic

Нека магията бъде с теб!
 
ИндексИндекс  ЗбИжЗИЙЗбИжЗИЙ  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Дискусии

Go down 
Иди на страница : Previous  1, 2
АвторСъобщение
KIKO
Talanted wizard
Talanted wizard
avatar

Male
Брой мнения : 726
Age : 25
Къща : дворецът в Монако
Дом : Вемънхолд
Сума в Гринготс : 37450 паунда :Р
Registration date : 07.03.2008

Описание
Герой:
Особености:

ПисанеЗаглавие: Re: Дискусии   Съб 22 Мар 2008, 11:10

Алекс беше супер очуден от въпросите, не можеше да схване идеята, но както и да е, пак беше пръв.

-Положително или отрицателно влияние има Елинистическият рационализъм според вас върху гръцката култура и общество?
Ами смятам, че полужително влияние оказва. Все пак елинистическият рационализам (аз си мисля, че е древногръцката илосоия,мисленето им) е помогнало на гърците да бъдат това което са днес в историята. Мястото което заемат в историята,митологията,астрономията и т.н. по цял свят се дължи именно на този елинистически рациолианализъм. Гърците на са водели САМО битки като траки и т.н. а са се замисляли върху заобикалящото, правили са театрални постановки,смятали са, писали са, склуптулирали са и т.н. Малко неуверено говоря, все пак не съм много наясно за този елинистически реализъм..

-След като първопричината за появата на митологията (обяснението на необяснимото) е била "анулирана" от науката и философията в периода на рационализма, защо според вас не се преустановява почитането на култове, а вместо това се появяват нови и неузнаваеми такива?
Все пак, е много по-лесно да повярваш на нещо, на което други преди теб са вярвали. Някак си по-консерватиски звучи, но си е така. Вече митовете са били утвърдени, така че аз мисля че хората вярват на старите митове, естествено които са разпостранени масово. Сега едва ли някои грък знае коя е Кирка,или пък Хестия, но другите народи ги изучават и то с интерес..Не знам за нови митове, може би съм толкова тъп че да не съм чувал за нови..

вяра-наука. На какво мислите се дължи това явление? Дали с обяснението на всяко все още необяснено явление, ще замре и вярата в митовете?
Не, сямнява ме, хората не са толкова податливи да вярват на всичко което чуят. Съжалявам, но единствено митологията може да замре,смисъл митовете де, когато новите обяснения за явленията бъдат аргументирани, бъдат доказани. В такъв случай да, но едва ли би станало в идните две/три деситилетия..
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Shaiya
Второкурсник
Второкурсник
avatar

Female
Брой мнения : 1981
Age : 27
Къща : Chalet de soleil
Дом : Блъдхенд
Сума в Гринготс : 4895
Registration date : 12.02.2008

Описание
Герой:
Особености: Различен

ПисанеЗаглавие: Re: Дискусии   Съб 22 Мар 2008, 12:05

Положително или отрицателно влияние има според вас Елинистическият рационализъм върху гръцката култура и общество?
-След като първопричината за появата на митологията (обяснението на необяснимото) е била "анулирана" от науката и философията в периода на рационализма, защо според вас не се преустановява почитането на култове, а вместо това се появяват нови и неузнаваеми такива?
Ако направим паралел тогава и сега, можем да си зададем същия въпрос за настоящия сблъсък вяра-наука. На какво мислите се дължи това явление? Дали с обяснението на всяко все още необяснено явление, ще замре и вярата в митовете?


1. Елинистическият рационализъм е форма по-скоро на философско мислене, еволюирала от скептицизма. Докато скептиците се отнасят критично към истинността на знанията и отричат стоиците например като догматични, рационалистите по-скоро се облягат върху силата на разума и най-вече на разсъжденията и тълкуванията, като разглеждат сляпата вяра като пречка по пътя за истината. Рационализмът представя боговете и митологията като сбор от вярвания за "измислени" герои и явления, т.е. те отричат истинността на митологията, която за древните гърци е била и религия. От тази гледна точка елинистическият рационализъм се доближава до Рационализмът праз 17-18 в. сл.Хр. - влиянието на разума поставя религиите и митологията, както и фолклорните вярвания на заден план, а дава тласък на науката. Във връзка с това това философско течение има и положителен, и отрицателен ефект върху древното гръцко общество: Идеите на рационализма предизвикват объркване у хората, свикнали с досегашните си вярвания и с възприетото от тях подреждане на света. Цялостната промяна в един светоглед винаги оказва подобно влияние. От друга страна рационализмът дава основа за развитието на науките математика, психология, логика и най-вече философия, при които се разглеждат произхода на човека, света и битието като проблеми, а не като даденост (при митологията човекът и света са създадени и се управляват по волята на боговете).

2. Независимо от факта, че съществуват правдободобни обяснения на света и човека, дадени от философията и науката, целта на тези две направления не е да отхвърли религията или вярванията като цяло.
В основата на религиозните течения (култовете), независимо от типа или точните повели, стои вярата като упование на човека в живота му. На практика науката и религията винаги съществуват заедно, ръка за ръка, дори в момента. Макар по-голямата част от учените да подкрепят теорията на Дарвин за естествената еволюция на видовете, никой от тях не отрича явно разбирането за създаването на света от Бог, което е заложено в основата на християнството например. В крайна сметка хората имат нужда от нещо, в което да вярват, независимо дали самите вярвания могат да бъдат опровергани.

3. Сблъсъкът вяра-наука с корени от 16 век, още от периода на европейския Ренесанс (по-точно след Реформацията). По това време догмите на църквата губят своя напълно задължителен характер, тъй като самата Църква не проявява уважение към тях. Този сблъсък е особено явен днес, когато науката се насочва не само към обясняването на света, но и към разнищването на истинността на самите религии (за пример: нашумялите напоследък произведения върху произхода на Христос, неговата божественост и връзката му с Мария Магдалина). Сблъсъкът се дължи единствено и само на прогреса, и то не на техническия прогрес, а на развитието на човешката мисъл, която се опитва до голяма степен да се освободи от ограниченията на човешкото, за да разбере останалото.
Въпреки всичко това науката не прави директни нападки срещу религиите. По-голямата част от учените, които с работата си постоянно разбиват митове, са вярващи (независимо дали става въпрос за християни, мюсюлмани или др.). Религията и науката могат да съществуват заедно - дори основните религии не стигат дотам, че да отричат науката (с редките изключения на някои секти). Да, вярата в митовете може да замре, но самите митове никога няма да умрат - на тях се основава света, те са спомогнали за запазването на облика на човечеството като цяло и, независимо дали под формата на ново религиозно учение или преиначени като фолклор и народни предания, митовете все още са познати на всички и все още имат своята "публика".

_________________
Fantastique, magnifique, remarquable, superbe...Or, in other words, f*ckin' awsm!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://magicschoolvtrd.forumup.com
 
Дискусии
Върнете се в началото 
Страница 2 от 2Иди на страница : Previous  1, 2

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Academy of Magic :: Разни :: Архив :: Архив на предметите :: Архив по Митология-І-
Идете на: