Academy of Magic

Нека магията бъде с теб!
 
ИндексИндекс  ЗбИжЗИЙЗбИжЗИЙ  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Урок №3 Основи на философията в Древен Рим/ Римски философи

Go down 
АвторСъобщение
*** МИРАНДА ЖАР ***
първокурсник
първокурсник
avatar

Male
Брой мнения : 109
Age : 108
Registration date : 01.05.2008

Описание
Герой:
Особености: Без особености

ПисанеЗаглавие: Урок №3 Основи на философията в Древен Рим/ Римски философи   Пон 12 Май 2008, 17:55

Учениците бяха получили съобщение лично от директорката, че има назначен преподавател по философия...всички бяха изненадани. Още повече се учудиха, когато видяха че днескашната дата, имат само философия... странно. Така че от една хубава страна бяха много радостни, че няма да карат други предмети днеска, но не знаеха всъщност кой беше професора, познаваха ли го, не го ли познаваха... По-късно щеше да им се преиска изобщо да не беше съществувал.
Когато всички стояха в залата, и си говореха най-сладкодумно, след като трийсет минути и двайсет секунди беше закъснял професора... те изобщо го изключиха, че ще дойде. Но след няколко минути, вратата се открехна, всъщност изпепели. В помещението нахлу жена. Беше красива, висока, с нормално телосложение. Беше облякана с червено прилепнало боди, както и с наметало. По крайщата имаше зелени ивици, което подсказа на зяпналите и учудени ученици, че професорът е от Венъмхлод. Още по-учудени бяха, когато видяха Алекснадър зад нея. Жената вървеше към катедрата си, шляайки се на свобода мантията й. Беше с шапка. Малко по-странна, но не се виждаше косата й. Имаше тънки полу-червени полу-прозрачни очила. След като се настани на въртящия се стол, захвърляйки учебниците си на земята заговори с злокобна усмивка:
-Няма да ми трябват. Само и единствено това ще ми свърше работа- изведнъж изкара от джоба на полата си странна червена пръчка, дълга, достигаща и до последният чин.
-Така, виждайки учудените ви физиономии, разбирам че съм ви съкрошила представата за философ...ка.
-Да ви се представя ученици- тя стана и тръгна да се разхожда към присъстващите ейеренци.
-Казвам се Миранда Жарр- иговаряйки "р"-то малко лигаво... след което едно от момичетата се засмя.
Учителката взе пръчката си и я удари по устата. След което устните на момичето се зачервиха и започнаха да капят кървави капки... Останалите се смаяха.
-Та, искам да се обръщате към мен просто с Жар... А който си позволи своеволия, които биха ме контрирали ще има последствия. Още неи се познаваме, така че няма да развалям доброто мненине което имате за мен още от сега. След което се изсмя подигравателно на ученичката. Обръщайки се отново към катедрата си, един женски писклив глас подразни слуха на Миранда.
"Но вие не можете..."
-Мога всичко госпожице! Майка ви не ви ли е научила на елементарни обноски?! Затваряйте си черните кариеси зад зъбите и не си пъхай носа там където не ти е работата. Или искаш и ти твоята уста да се разкарвави?
Последва друго подвикване:
"От къде сте?"
Като че ли, някой беше жегнал професор Жар на най-слабото й място.
-От къде ли съм? Идвам от място, където учениците не си позволяваха да противоречат и подвикват на професора си? Не мисля, че ви интересува от къде съм. Важното е че съм тук, и ще бъда още дълго време тук, в през който период ще ви науча на обноски и много знания по философия, както и за света.
След това заставайки пред всички ученици тя заговори:
Искам да мълчите когато говоря аз. Искам да внимавате много в час, да си пишете домашите. А въпроси, може да задавате единствено свързани с урока. Ако имате други въпроси имам дни на консултации, заповядайте там...
След което отново започна да се смее истерично. Алекс я последва. Тя нищо е каза. Но когато още някой бе дръзнал да се засмее, тя го изгледа кръвнишки, след което пак заговори:
-А сега домашната ви от предният път. Знам че, нямахте професор доста време. А и той беше некъдърник. Така че, ще ви поставя домашна, която домашна искам да я изпълните стриктно, тъй като ви е първата. А тя е да си изберете един от древногръцките философи, да научите биографията им...и да създадете своя автобиография от името на Аристотел например. Малко странно нали... искам просто вие да влезете в образа на Софокъл, Сафо, Питагор и т.н. и да направите автобиография... Странно е, но смятам че е лесно и като за първа домашна е доста добър избор. Може да ми е предадете под различна форма, като есе, като разказване, или като и двете. А защо е и презентация?! Домашните ви ще може да ми ги пратите в кабинета, аз ще ги проверя и в понеденик ще ви ги върна в час с оценка + рецензия...
-Сега ако нямате въпроси да подължим към първият ни урок...свързан с Древен Рим и древноримските философи.
-Професоре...
-Жар моля!
- Жар, а какво е заглавието на урока?
- Много сте припяна госпожице, не е хубаво така да пришпорвате така останалите, момиче не бъди чак толкова любознателна и ученолюбива.
Не искам да пишете, може да си водите бележки, за най-същественото, за най-трудното което кажа а вие не мжожете да запомните но искам да ме сулшате. Зубрачите може да си научат урока и от учебника.
Сега към вторият урок. "Основи на философията в Древен Рим. Римски философи"- така е заглавието ученици...

Древноримската философия, както и древногръцката философия (елино-римската) са основоположниците на античната философия. Тъй като и римските философи, и гръцките философи дават началото на Западният тип философстване. Но не били чак толкова изявени като своите източноевропейски съседи. Голяма част от римските философи, които били авторитетни личности били част от сената на Рим. Някой от по-известните римски философи са: Сенека, Цицерон, Арий и Боеций. Масата от така наречените "фиософи" били големи моралисти. Древногръцките философски школи оказвали влияние върху древноримсике философи, които създавали философски риторически школи.

-А сега да разгледаме някои по-известни и допринесли за развитието на философията философи.
Като първи обект на нашето разглеждае е Лукреции. Той е древноримски философ и поет. Истинското му име е Тит Лукреций Кар. Арий е древногръцки философ и поет.
Аниций Манлий Северин Боеций е един виден философ, който станал дори и посланик на Рим. Пише доста преводи, коментари на вече написани книги. Творец, всепризнат философ, дал много за развитието на философията.
Следващият флисоф е Цицерон.- Моят любим, възкликна учителката клатейки левият си крак.
-Цицерон е оратор, римски философ и държавник. Марк Антоний го обезгавява.
-Сенека, ах Сенека. Ето това е философът на Древен Рим... Пише адски много литературни произведения, философ и консул. Самоубива се като си прерязва вените. Имал е любовна афера с Нерон, ученици...
-Преди да преминем къз домашните ви задължения, да и кажа че целият урок е поместен в библиотеката, в учебникът ви... От там учете. А сега домашната. Искам да направите сравнения, само сравнения на един римски и един гръцки философ. Също така искам да отговорите кратко и ясно на следните тринайсет въпроса:

1. Каква е разликата между римските и гръцките философски школи?
2. Кой от древноримските философи е открил арианството?
3. От коя папа, къде и на коя дата бива канонизиран за светец Боеций?
4.Защо Цицерон бива обезглавен от Марк Антоний?
5."Утешението на философията" е дело на ?
6. Кой философ работил като адвокат?
7.Кой от споменатите философи е привърженик на сенсуализма?
8.Тройната класификация на музиката е дело на ... и представлява...
9. Представите на стоицизмът е ?
10.Добродетел е понятието, което най-често се среща в етиката на...
11."За приятелството" е произведение на?
12.Какво е сенсуализъм ?
13. Какво е квадривиум?

(Домашната ми я предавате лично по ЛС !!! )

-Учениците може да ги наказвам, както и да ги поущрявам, нали Алекс?-усмихна е на Муун.

Тя се усмихна на момчето... остана на бюрото си докато удари звънеца за излизане.

!/Оставам темата отворена, тъй като урокът не е приключил. Учениците могат да водят РП-та... както помежду си, така и с учителката. Само се забраняват отговори и действия на други лица, освен ващо./!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 
Урок №3 Основи на философията в Древен Рим/ Римски философи
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Academy of Magic :: В академията :: Замъкът Ейрен :: Кабинетът по Философия-
Идете на: