Academy of Magic

Нека магията бъде с теб!
 
ИндексИндекс  ЗбИжЗИЙЗбИжЗИЙ  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Урок №1

Go down 
АвторСъобщение
Admin
~`~WrEcKlEsS LeAdEr~`~
~`~WrEcKlEsS LeAdEr~`~
avatar

Female
Брой мнения : 1572
Age : 29
Registration date : 07.10.2007

Описание
Герой:
Особености: Без особености

ПисанеЗаглавие: Урок №1   Пон 21 Апр 2008, 19:43

Уроците ни през втория срок ще бъдат малко по-различни от тези през първия.
Ще вземем митовете за боговете и героите от древногръцката митология и тъй като времето ще бъде малко, а обемът-голям ще се наложат някои промени, за да можем да смогнем с материала. Уверявам ви, че за по-любознателните от вас информация няма да липсва, но тя...ще бъде предоставена под друга форма.
На първо място искам да съобщя, че за предмета Митология има направен сайт, на който ще бъдат помествани допълнителни материали, за които времето ни тук няма да стигне. На него вече е сложен и първият ни урок.
Другата важна промяна е, че домашни ще има рядко. Те ще бъдат най-често замествани от множество тестове за определен брой точки в зависимост от сложността си. Разликата в тези тестове и досегашните е, че за грешен отговор ще бъдат отнемани равен брой точки с даваните за верен. Например, при един грешен и един верен, резултатът ще бъде 0 точки.
Дискусиите ще продължат да съществуват под същата форма както до сега, но ще бъдат отваряни само при нужда и при изникнал въпрос за дебат.

Да пристъпим към първия урок....

Аполон
Аполон е бог, както от древногръцката, така и от римската митология и религия. Той е братът-близнак на богинята на лова, съответно на Диана, в римската и на Артемида, в гръцката митология. Син е на Зевс и Лето. Аполон се счита за бог на музиката, танците, поезията, медицината и пророчествата. Той е предводител на музите. В изкуствата е представен като красив млад мъж, често с лира в ръка.
Легенди, свързани с Аполон
Още като юноша Аполон се включил в битката срещу Питон, който тормозел майка му още преди раждането му и основал Питийските игри в памет на победата над чудовището. По същия повод основал в Делфи, в подножието на Парнас и светилище, където се намирал оракул, който да изрича волята на неговия баща Зевс. Самият Аполон бил окичен с лаврови клонки, също както и победителите в олимпийските игри; в ларвото дърво се превърнала и прекрасната нимфа Дафне - любимата на Аполон. Децата му също били много прочути и уважавани: Асклепий -богът-лечител и Орфей -прочутия певец. На остров Делос -родното място на Аполон, веднъж на всеки четири години се устроивали празненства, в които участвали представители на цяла Гърция.
И в други земи Аполон имал любимци сред смъртните, с който си прекарвал времето в свирене на лира или състезания по ловкост и сила. Особено близки му били Кипарис и Хиацинт. За съжаление той загубил и двамата. Кипарис без да иска убил своя любим елен и помолил Аполон да му отнеме живота. Аполон се смилил над него и го превърнал в стройно и мрачно дърво кипарис, което от този момент нататък гърците започнали да садят покрай гробовете. Аполон убил Хиацинт случайно в състезание по мятане на диск. За да запази паметта за него, го превърнал в нежно цвете - зюмбюл (което днес на някои езици се нарича хиацинт).
В Троянската война, Аполон е на страната на троянците и неговите стрели 9 дни носят в лагера на ахейците чума. Аполон се бори и с Херкулес, който се опитва да открадне триножника от делфийското светилище.
Освен с разрушителните си действия, той е известен и със своите съзидателни постъпки. Аполон е лечител - спира чумата по време на Пелопонеските воини. По-късно Аполон се отъждествява със Слънцето с неговите целебно и погубващо действие. Наричан е и Феб. Сливането в образа му на рационалността и тъмните стихийни сили потвърждват връзката между него и Дионис. Те са богове-антагонисти. Единият - бог на светлото соларно начало, а другият - бог на хтоничното. След 7 в. пр.н.е. образите им почват да се сближават. И за двамата се устройват оргии в Парнас.
Аполон е и пророк и оракул. Неговата любима Касандра била пророчица, но след като тя отблъсната любовта му, той направил така, че хората вече да не ѝ вярват. Сред децата му също имало пророчици -Сибила, Мопс - сина на Аполон и пророчицата Манто, Идмон - участвал в похода на аргонавтите.
Аполон е и пастир и пазител на стадата. Той е и основател и строител на градове, както и родоначалник на племена. Омир казва, че след като бил разкрит заговора на Хера, Посейдон и Аполон срещу Зевс (в Илиада вместо Аполон участва Атина), Аполон и Посейдон в образи на смъртни служили на троянския цар Лаомедонт и там издигнали стената на Троя, която после разрушили след като Лаомедонт не им платил надницата. Когато синът на Аполон, лечителят Асклепий, се опитал да съживи човек и Зевс го ударил с мълния, Аполон си отмъстил на циклопите и за наказание бил пратен да служи като пастир на цар Адмет в Тесалия. Там той му умножил стадата и заедно с Херкулес спасил от смърт жената на цар Алкест.
Аполон е и музикант. Китарата му е е подарък от Хермес. Той е покровител на певците и музикантите и предводител на музите и жестоко е наказвал, всеки които дръзне да се състезава с тях.

Развитие на образа на Аполон
В образа на Аполон се отразява развитието на древногръцката митология. За архаичния Аполон е характерна близостта му с растенията, земеделието и пастирите. Наричан е Дафний, т.е. лавровий, "обичащ лавровото дърво" . Епитет за него е и Дриас, "дъбов". Аполон е свързан с кипариса, палмите, маслините и др. растения. Зооморфизмът на Аполон се явява в неговата връзка и даже пълното му отъждествяване с враните, лебедите, вълците, мишките. В образа на врана, Аполон казвал къде трябва да бъде издигнат град, той е и Кикнос ("лебед"), обърнал в бягство Херкулес, той е и Сминтей ("на мишките"), но се явява и спасител от мишките. Аполон Карнейски е свързан с Карн - демон на плодородието. Епитетът Ликейски ("вълчи") говори за Аполон като на пазител от вълци и като на вълк. В по-късно време Аполон е ловец и овчар. Характерното за древното мислене взаимосвързаност между живота и смъртта се вижда и в образа на Аполон. На по-късен етап той е бог на смъртта на убийствата и даже покровителства ритуали по жертвоприношения, но в същото време е и целител, спасяващ от беди. Негови прозвища в този период са: Алексикакос ("отблъскващ злото"), Апотропей ("отблъскващ"), Простат ("застъпник"), Акесий ("целител"), Пеан или Пеон ("освобождаващ от болка"), Епикурий ("попечител"). Според други версии Пеон е самостоятелно божество, лечител на боговете, което излекува Хадес и Арес. В периода на олимпийската или героичната митология Аполон се превръща в силен и велик бог от епохата на патриахата. Той помага на хората, учи ги на мъдрост и изкуства, строи градове, пази ги от врагове. Зооморфните черти и растенията все още го съпровождат. Въпреки, че вече не е Лавровий, той се влюбва в Дафне, която се превръща в лаврово дърво. Не е и кипарис, нито зюмбюл, но обича прекрасните юноши Кипарис и Хиацинт.
Въз основа на митовете за Аполон, възникнал и мита за хипербореите и тяхната страна, където под покровителството на бога, процъфтявали морала и изкуствата (Пиндар Pyth. X 29-47; Himer. XIV 10; Херодот IV 32-34).

Култове към Аполон
Култовете към Аполон бил разпространени в цяла Гърция. Храмове на Аполон с оракули имало на Делос, Дидима, Аба, Пелопонес и на други места, но главния култов център бил Делфийския храм, където Пития правела своите предсказания.
Жрицата Пития, наречена така по името на чудовището Питон, влизала във вътрешната част на храма, сядала на триножник и изпадала в транс. Жрец пристъпвал към нея и предавал въпроса на поредния поклонник. Пития отговаряла с несвързани фрази на трудноразбираем език. Жрецът ги слушал, записвал, придавал им някакъв смислен вид и ги обявявал на питащия. Двусмисленият им характер, допускащ много широко тълкуване, позволявал на делфийските жреци да оказват голямо влияние върху политиката на Древна Гърция, особено върху гръцката колонизация. Хиляди хора, от всички краища на Гърция, а и от цялото източно Средиземноморие, се стичали там да научат волята на боговете. В чест на самия Аполон бил издигнат и храм "по негов собствен проект" - със стройни колони с капители в коринтски стил. Около храма израстнало красиво лаврово дърво. В Делфи се състояли и празненства в чест на Аполон (теофании, теоксении, Питийски игри; последните били въведени в чест на победата на Аполон над Питон; по своя блясък и популярност те отстъпвали само на Олимпийските игри).
Храмът на Аполон на остров Делос бил религиозен и политически център на Делоския съюз. Там се съхранявала хазната на съюза и се провеждали събранията на неговите членове. В класическия период Аполон се приема преди всичко като бог на изкуствата и художественото вдъхновение. Също както Артемида, Атина и другите богове, ролята на Аполон се изменила в посока на хармонията и съвършенството. От гръцките колонии в Италия, култът към Аполон проникнал в Рим, където този бог заел една от първите места в религията и митологията на римляните. Император Август обявил Аполон за свой патрон и учредил в негова чест игри. Храмът на Аполон, в близост до Палатин, бил един от най-богатите в Рим.


Тест за самоконтрол! (не предвижда точки)
Сайт по предмета Митология

Въпроси след урока:

1.На чий цар Аполон служи като пастир?
2.Какво е Сминтей?
3.Какво е Апотропей?
4.Кои са пророчиците-деца на Аполон?
5.Каква е връзката на Аполон с Пелопонеските войни?
6.Как още е наричан Аполон?
7.Коя е сестра му според гръцката митология?
8.Коя е сестра му според римската митология?

Всеки верен отговор носи 20 точки.

_________________
Гост, Big Brother's watchin' ya
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Shaiya
Второкурсник
Второкурсник
avatar

Female
Брой мнения : 1981
Age : 27
Къща : Chalet de soleil
Дом : Блъдхенд
Сума в Гринготс : 4895
Registration date : 12.02.2008

Описание
Герой:
Особености: Различен

ПисанеЗаглавие: Re: Урок №1   Пон 21 Апр 2008, 22:25

1.На чий цар Аполон служи като пастир? цар Адмет - Тесалия.
2.Какво е Сминтей? Друго име на Аполон, означава "на мишките".
3.Какво е Апотропей? Отново прозвище на бога, означава "отблъскващ".
4.Кои са пророчиците-деца на Аполон? Сибила и Манто...?

5.Каква е връзката на Аполон с Пелопонеските войни? Участва непряко в тях, като лечител - спира разпространението на чумата (до 19 век, общо взето, не е било измислено лекарство и тя си е била една от най-опасните болести).
6.Как още е наричан Аполон? Олеле...Феб, Дриас, Дафний, Кикнос, Сминтей, Карнейски, Ликейски, Алексикакос, Апотропей, Простат, Акесий, Пеа(о)н, Епикурий.
7.Коя е сестра му според гръцката митология? Артемида.
8.Коя е сестра му според римската митология? Диана.

_________________
Fantastique, magnifique, remarquable, superbe...Or, in other words, f*ckin' awsm!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://magicschoolvtrd.forumup.com
KIKO
Talanted wizard
Talanted wizard
avatar

Male
Брой мнения : 726
Age : 25
Къща : дворецът в Монако
Дом : Вемънхолд
Сума в Гринготс : 37450 паунда :Р
Registration date : 07.03.2008

Описание
Герой:
Особености:

ПисанеЗаглавие: Re: Урок №1   Вто 22 Апр 2008, 19:10

1.На чий цар Аполон служи като пастир? Адмет не Амет...

2.Какво е Сминтей? мишишки, на мишките, нещо такова ...едно от многото имена на Аполон.

3.Какво е Апотропей? отблъскващ.

4.Кои са пророчиците-деца на Аполон?- Сибила и Мопс (дете на Аполон и Манто).

5.Каква е връзката на Аполон с Пелопонеските войни?- той е бил медик, или по-точно казано е ликувал ранените, и така е спрял чумата.

6.Как още е наричан Аполон?- Феб/а и[/size]ли богът слънце, което прозвище се употребява в "Илиада" най-често.Дриас (бог на дъбовете), Кикнос (лебед),[size=12]Сминтей (бог на мишките),Аполон Карнейски (демон на плодородието), Ликейски (вълчи), Алексикакос (отблъскващ злото),
Апотропей (отблъскващ), Акесий (целител), Пеан/Пеон (освобождаващ от болка), Епикурий (попечител) и др

7.Коя е сестра му според гръцката митология?-Артемида, която му е сестра близначка.

8.Коя е сестра му според римската митология?-Диана.

_________________

НЕ СЪМ ТУК ЗА СЛАВА, НИТО ЗА ПАРИ, ОЩЕ ПО-МАЛКО ЗА УВАЖЕНИЕТО ВИ.ТУК СЪМ ЗА ДА ПОБЕДЯ ! ! !
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Гост
ГостПисанеЗаглавие: Re: Урок №1   Вто 22 Апр 2008, 20:31

1.На чий цар Аполон служи като пастир?Адмет-Тесалия
2.Какво е Сминтей?Прякор на АПолон-който буквално се превежда "на мишките"
3.Какво е Апотропей?Също прякорче на аполон-буквално се превежда "отблъскващ"
4.Кои са пророчиците-деца на Аполон?Сибила, Мопс и Идмон
5.Каква е връзката на Аполон с Пелопонеските войни?Той е бил лечител,лекувал е чумата през посочениет във въпроса войни.
6.Как още е наричан Аполон?Алексикакос , Апотропей , Простат , Акесий, Пеан или Пеон, Епикурий
7.Коя е сестра му според гръцката митология?Артемида
8.Коя е сестра му според римската митология?Диана
Върнете се в началото Go down
Lady Cool
Второкурсник
Второкурсник
avatar

Female
Брой мнения : 1526
Age : 23
Къща : Замакът на семейство Джоунс
Дом : Блъдхенд
Сума в Гринготс : 1133
Registration date : 30.01.2008

Описание
Герой:
Особености: Метаморфмаг

ПисанеЗаглавие: Re: Урок №1   Пет 25 Апр 2008, 10:51

1.На чий цар Аполон служи като пастир? - на цар Адмет - Тесалия
2.Какво е Сминтей? - Едно от многото прозвища на Аполон, в буквален превод означава "на мишките"
3.Какво е Апотропей? - прозвище на Аполон. В буквален превод може да се приведе като "отблъскащ"
4.Кои са пророчиците-деца на Аполон? - Сибила, Идмон и Мопс
5.Каква е връзката на Аполон с Пелопонеските войни? - Той не се е бил на фронта. Той е бил лечител, спирал е една от тогава смятаните за най-опастна болест - чумата.
6.Как още е наричан Аполон? - Апотропей, Снимтей, Акесий, Епикурий, Пеан,
7.Коя е сестра му според гръцката митология? - Артемида
8.Коя е сестра му според римската митология? - Диана

_________________
Когато ти се роди, всички се смееха, а ти плачеше. Направи така, че когато умреш, всички да плачат, а ти да се смееш

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Tristan
първокурсник
първокурсник
avatar

Male
Брой мнения : 190
Age : 25
Registration date : 09.04.2008

Описание
Герой:
Особености:

ПисанеЗаглавие: Re: Урок №1   Пет 25 Апр 2008, 18:46

1.На чий цар Аполон служи като пастир?-на цар Лаомедонт
2.Какво е Сминтей?-"на мишките"(едно от имената на Феб)
3.Какво е Апотропей?-"отблъскващ"(това е едно от имаената на Аполон)
4.Кои са пророчиците-деца на Аполон?-Асклепий и Орфей
5.Каква е връзката на Аполон с Пелопонеските войни?-Участва като лечител
6.Как още е наричан Аполон?-Феб, Дафний, Дриас, Кикнос, Симиней, Ликейски,Алексикакос, Апотропей, Простат, Акесий, Пеан или Пеон, Епикурий
7.Коя е сестра му според гръцката митология?-Артемида
8.Коя е сестра му според римската митология?-Диана

_________________
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
fire_master
първокурсник
първокурсник
avatar

Male
Брой мнения : 190
Age : 30
Къща : Олимпия
Дом : Клевърмайнд
Registration date : 29.02.2008

Описание
Герой:
Особености:

ПисанеЗаглавие: Re: Урок №1   Съб 26 Апр 2008, 10:24

1.На чий цар Аполон служи като пастир?
-цар Адмет

2.Какво е Сминтей?
-"на мишките"

3.Какво е Апотропей?
-"отблъскващ"

4.Кои са пророчиците-деца на Аполон?
-Сибила, Мопс и Идмон - участвал в похода на аргонавтите.

5.Каква е връзката на Аполон с Пелопонеските войни?
-Той е бил лечител,лекувал е чумата през посочениет във въпроса войни.

6.Как още е наричан Аполон?
-Феб,Алексикакос , Апотропей , Простат , Акесий, Пеан или Пеон, Епикурий

7.Коя е сестра му според гръцката митология?
-Артемида

8.Коя е сестра му според римската митология?
-Диана
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
HP_BIG_FENKA
Talanted wizard
Talanted wizard
avatar

Female
Брой мнения : 652
Age : 25
Къща : малка и симпатична,близо до гората
Дом : Клевърмайнд
Сума в Гринготс : 1500.50
Registration date : 10.02.2008

Описание
Герой:
Особености: Елф

ПисанеЗаглавие: Re: Урок №1   Съб 26 Апр 2008, 11:37

1.На чий цар Аполон служи като пастир?-на цар Адмет
2.Какво е Сминтей?-"на мишките"
3.Какво е Апотропей?-"отблъскващ"
4.Кои са пророчиците-деца на Аполон?-Асклепий и Орфей
5.Каква е връзката на Аполон с Пелопонеските войни?-Участва като лечител
6.Как още е наричан Аполон?-Феб, Дафний, Дриас, Кикнос, Симиней, Ликейски,Алексикакос, Апотропей, Простат, Акесий, Пеан или Пеон, Епикурий
7.Коя е сестра му според гръцката митология?-Артемида
8.Коя е сестра му според римската митология?-Диана

_________________
При мъдростта на "Клевърмайнд"
иди, умът ти щом е буден -
с находчивост и вещина
животът ти не ще е труден.

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://www.vbox7.com/play:d563b8ef
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Урок №1   

Върнете се в началото Go down
 
Урок №1
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Academy of Magic :: Разни :: Архив :: Архив на предметите :: Архив по Митология-І-
Идете на: